Algemene omschrijving

Het programma Veiligheid en duurzaamheid bestaat uit vijf onderdelen:

  1. Crisisbeheersing en brandweer;
  2. Openbare orde en veiligheid;
  3. Riolering;
  4. Afval;
  5. Milieubeheer.

Met de uitwerking van deze onderdelen werken we aan een veilige en duurzame leefomgeving. Dit willen we bereiken samen met onze inwoners, organisaties, ondernemers en bestuurlijke partners. Daarom stimuleren en faciliteren we initia­tieven vanuit de samenleving die bijdragen aan een veilige, duurzame en energieneutrale gemeente.

Wat wilden we bereiken ?

Doelstelling

Veilige woonkernen met oog voor duurzaamheid waar inwoners, ondernemers en organisaties zich aktief inzetten en betrokken voelen

Wat wilden we bereiken

Een veilige gemeente om in te wonen, te werken en te recreëren

Een duurzame en energieneutrale gemeente

Wat hebben we daarvoor gedaan

1. Regisseren en faciliteren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrijven en partners

2. Bepalen van randvoorwaarden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren

3. Regisseren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energieneutrale gemeente

Pijnacker-Nootdorp wil zich onderscheiden met een veilig en duurzaam woon- en leefklimaat voor mens en dier. Dit kun­nen we alleen bereiken door samen met inwoners, organisaties, ondernemers, politie en brandweer te werken aan de veiligheid van wijk of buurt. Daarvoor ondersteunen we Wijktoezicht, Burgernet en WhatsApp Buurtpreventie. Inwoners worden aangemoedigd om aan de veiligheid van hun woning te werken door onder andere het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Het is onze plicht ervoor te zorgen dat het milieu zo min mogelijk wordt belast en de volksgezondheid wordt beschermd. Dat doen we onder meer met het Gemeentelijk Rioleringsplan. Hiervoor is het belangrijk de bestaande voorzieningen goed te beheren. Samen met Avalex en onze inwo­ners willen we het restafval verminderen. Dit doen we door middel van Het Nieuwe Inzamelen. Bovendien kunnen op die manier de grondstoffen zo goed mogelijk worden gescheiden om hergebruik mogelijk te maken.

In 2050 komt alle energiegebruik in onze gemeente uit hernieuwbare bronnen. En als het kan nog eerder. Deze ambitie staat in het Hoofdlijnenakkoord 2018-2022. We willen concrete doelen en stappen afspreken om deze ambitie te bereiken, samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Die doelen en stappen moeten het mogelijk maken om de kli­maatdoelstellingen, de energietransitie en circulaire grondstoffenstromen te realiseren.

Een veilige gemeente om in te wonen, te werken en te recreëren

Op basis van het Integraal Veiligheidsplan 2018-2022 en de Beleidsnota Toezicht en Handhaving 2018-2022 werken wij continu samen met onze veiligheidspartners, inwoners, organisaties en ondernemers aan de veiligheid en de leefbaarheid van de wijk of de buurt. Het veiligheidsbeeld in onze gemeente is over het algemeen positief. Er is relatief weinig overlast en het rapportcijfer voor de veiligheid is goed. We scoren een 7,5 op veiligheid volgens de Integrale veiligheidsmonitor 2017 en een 7,7 op het veiligheidsgevoel volgens de Leefbaarheidsmonitor 2019. In 2019 hebben wij gewerkt aan het behouden en waar mogelijk verbeteren van het huidige, positieve veiligheidsbeeld. Dit hebben wij gedaan aan de hand van activiteiten uit het Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid 2018-2019 en het Handhavingsuitvoeringsplan 2019, waarbij de prioriteiten lagen bij (1) veilige en leefbare wijken en kernen, (2) verminderen (jeugd)overlast, alcohol- en drugsgebruik en (3) tegengaan van ondermijning.

We zien dat het aantal diefstallen uit woningen al jaren daalt. Een trend die zich in 2019 heeft voortgezet. Van 1,8 diefstallen per 1.000 inwoners in 2018, naar een score van 1,4 in 2019.

Het aantal vernielingen en beschadigingen in de openbare ruimte is licht gestegen van 2,1 (per 1.000 inwoners) in 2018 naar 2,8 in 2019. Het aantal geweldsmisdrijven kwam in 2018 uit op 2,9 (per 1.000 inwoners).

Het aantal winkeldiefstallen is redelijk stabiel. In 2019 waren er 1,1 winkeldiefstallen per 1.000 inwoners (0,9 in 2018).

Het aantal meldingen van jeugdoverlast fluctueert. In 2019 waren er 285 meldingen. In het Integraal Veiligheidsplan 2018-2022 is het doel gesteld op maximaal 300 meldingen. In 2018 bedroeg het aantal HALT verwijzingen 70 tegenover een landelijk cijfer van 119 (per 10.000 inwoners van 12 - 18 jaar). Ondanks het feit dat het in zijn algemeenheid goed gaat met de jeugd in onze gemeente, is er een heel klein percentage jongeren dat in meer of mindere mate overlast veroorzaakt. Het voorkomen hiervan blijft dan ook van belang, mede vanwege de groei van het aantal jongeren in de 12+ doelgroep.

Afval

In 2015 is besloten om over tegaan op Het Nieuwe Inzamelen (HNI). Samen met Avalex en onze inwoners willen we (conform de ambities van het Rijk) grip krijgen op ons afval en streven we naar 75% hergebruik van ons huisvuil of maximaal 100 kg restafval per inwoner per 2021. In oktober 2019 is de raad door middel van een voortgangsrapportage geïnformeerd over HNI. De invoering van HNI in de startwijken Klapwijk en Emerald heeft goede resultaten opgeleverd. Inmiddels is gemeentebreed het aantal ingezamelde kilo’s restafval gedaald van 225 kg in 2015 naar 193 kilo per inwoner in 2018. Als onderdeel van de voortgangsrapportage is een vooruitblik gemaakt, waarin het proces voor de verdere (versnelde) invoering van HNI is beschreven. Voor alle wijken wordt nog voor de zomer van 2020 een plan opgesteld voor de invoering van HNI; de uitvoering daarvan wordt vanaf het derde kwartaal ter hand genomen.

Een duurzame en energieneutrale gemeente

Pijnacker-Nootdorp wil in 2050 energieneutraal zijn. Om deze doelstelling te realiseren had de gemeente het Uitvoeringsprogramma Energieneutraal Pijnacker-Nootdorp 2016-2018. Dit programma liep af op 31 december 2018. In 2019 is een nieuw programma uitgezet om te komen tot een energieneutrale gemeente in 2050. In februari 2019 is de startnotitie Energietransitieplan Pijnacker-Nootdorp vastgesteld. Dit is onze dynamische marsroute naar een Energietransitieplan. De energietransitie is landelijk, regionaal en lokaal in een stroomversnelling gekomen. Landelijk wordt hard gewerkt aan wet- en regelgeving (Klimaatakkoord en Warmtewet 2). Regionaal werken we aan de Regionale Energiestrategie (807) en lokaal werken we aan de realisatie van de startnotitie Energietransitieplan. De urgentie om het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, is daarmee weer groter dan een jaar geleden. 2050 is ver weg, maar de opgave is dermate groot dat we nu hard op weg moeten om onze doelstelling te behalen; een energieneutraal Pijnacker-Nootdorp. Er is niet één oplossing, het gaat om een mix van maatregelen (glastuinbouw, bedrijven, particuliere koop- en (sociale) huurwoningen). De transitie vraagt om investeringen en maatregelen in proces, gebouwen, installaties en ruimtelijke inpassing. In 2020 stellen we de Energiemix vast.

Samen met onze burgers, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, willen wij een Energietransitieplan vaststellen dat haalbaar en betaalbaar is en op een breed draagvlak kan rekenen om zodoende onze klimaatdoelen te realiseren. In september 2019 heeft de gemeenteraad het participatieplan vastgesteld. Hierin wordt aangegeven op welke wijze we de samenleving betrekken bij onze ambitie. De samenwerking wordt vastgelegd in convenanten. De vaststelling van het convenant en het Energietransitieplan staan gepland voor het tweede helft van 2020. We hebben mede hiervoor de campagne 'Met Energie Aan de Slag' geïntroduceerd. In 2020 wordt deze verder uitgerold. Daarnaast geven we inzicht in welke rollen en verantwoordelijkheden we hebben/aannemen in de energietransitie.

Bij hernieuwbare energie gaat het om elektriciteit en warmte. In 2017 was het aandeel opgewekte hernieuwbare energie 7,1 % van het totale energieverbruik in onze gemeente tegen 6,8% landelijk. Hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt uit onder andere wind, waterkracht, zon of biomassa. Zonder windmolens scoorde onze gemeente in 2017 met hernieuwbare elektriciteit 3,1%, tegen 14,8% landelijk. Hernieuwbare elektriciteit komt in onze gemeente vooral uit zonne-energie. Hernieuwbare warmte komt onder andere uit aardwarmte en restwarmte. Het aandeel opgewekte hernieuwbare warmte kwam in 2017 voor onze gemeente uit op 8,0% tegen 4,9% landelijk. De meest recente cijfers komen in 2020 beschikbaar op https://klimaatmonitor.databank.nl/dashboard/Dashboard/Hernieuwbare-Energie.